Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Türkiye’de bu işle uğraşan başka kimse yok”

Her yönüyle Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu Sempozyumu kapsamında “Talika Sergisi” açan Özcan Abacı, amacının geçmişte var olan kültürü tanıtmak olduğunu belirterek “Asıl amacım geçmişte var olan kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak. Türkiye’de bu işle uğraşan benden başka kimse yok” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2024 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2024 13:40
Kaynak: HİLAL PEKER
“Türkiye’de bu işle uğraşan başka kimse yok”

Geleneksel El Sanatları Sanatkarı Özcan Abacı, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu Sempozyumu'nun bir parçası olarak gerçekleştirilen Talika Sergisini açarak geçmişteki kültürü tanıtmayı amaçladığını vurguladı. Serginin açılışında konuşan Abacı, Türkiye'de “Minyatür Talika ve Fayton” alanında faaliyet gösteren tek kişi olduğunu belirtti.

Abacı, "Asıl amacımız, geçmişte var olan kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak. Bu yolla mirası koruyarak kültürel zenginliğimizi geleceğe taşımak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Sergiye katılanlar, Talika geleneğinin detaylarını ve köklü geçmişini keşfetme fırsatı buldu.

“ORİJİNALİNE SADIK KALARAK ÇALIŞIYORUM”

Maketlerinde orijinale sadık kalarak çalıştığını söyleyen Abacı; “Edirne’de yaşıyorum. Trakya Üniversitesi’nde Uyku Teknisyeni olarak çalışıyorum. 1990 yılından beri talika ve fayton maketleri ile uğraşıyorum. 1/5 ölçek olarak başladım ama şimdi değişik ölçülerde de var. Orijinalinin üzerinde ve yapımında ne varsa maketlerimde de var. Tüm maketlerim işlevsel, çalışır bir şekilde yaptım. Tentesini açıp, kapatabilirsiniz. Örneğin bir talikanın yapımı bir yaklaşık bir ayımı alıyor. Hiçbir ürünü gidip satın almıyorum. Satın alınıp da üzerine takılmış herhangi bir şey yok.  Hepsini ben yapıyorum ve bu biraz da zaman alıyor. Yurtdışı ve yurtiçi olarak birçok sergim oldu. Ben 2005 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları sanatkarıyım. Bakanlığın onay verdiği, belge verdiği ve bu işle uğraşan Türkiye’de benden başkası yok. Orijinaline sadık kalarak çalışıyorum.  Benim asıl amacım geçmişte var olan kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak. Bunlar zamanında çok kullanılmış. Yani yaşayan bir kültür yok olmak üzereyken çocuklarımıza tanıtmak, anlatmak benim bütün derdim bu” diye konuştu.

Abacı’ya Süloğlu Belediye Başkanı Mehmet Ormankıran tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

HİLAL PEKER

Kaynak: HİLAL PEKER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.