Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TUSF) tarafından Ayşekadın Yerleşkesinde Türkiye Üniversiteler Yağlı Güreş Şampiyonası bugün başladı. Program İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Daha sonra halk oyunları, mehteran gösterisi ile devam etti. Programda Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Erhan Tabakoğlu ve Türkiye Üniversiteler Fedarasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay konuşma gerçekleştirdi. Protokölde Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu, Türkiye Üniversiteler Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, üniversite rektörleri yer aldı. Ardından pehlivanlar kortej yürüyüşü düzenleyerek protokölü selamladı dua okudu. Alkışlarla karşılanan pehlivanlar güreş müsabakalarına başladı.
“EDİRNE SADECE KIRKPINAR’DAN İBARET DEĞİL”
Edirne Valisi Kırbıyık yaptığı konuşmada “Sadece spor etkinliğinden bahsetmiyoruz. İçinde usta çırak ilişkisi ile yetişen sporcu kültüründen bahsediyoruz. Her boyda belli kültürel aşamalardan geçip ustasına saygıyı öğrenip başpehlivanlığa kadar gelen bir yoldan bahsediyoruz. Bizim sadece yağlı güreşleri Kırkpınar haftasına sığdırılması o hafta içinde hatırlanması değil her zaman hatırlamamız gerekiyor. Gelen turlarla gelen turizm hareketlilği çerevesinde, şehrimize gelen misafirlerimize de yılın her günü gösterebileceğimiz, gösteri güreşleri çerçevesinde veya bu tür şampiyonlarla etkinliklerle yağlı güreşi şehrimizle çok daha fazla özleştirmemizin faydalı olacağını değerlendiriyorum. Yağlı güreş sadece Edirne için Kırkpınar’dan ibaret olmadığını bu tür etkinliklerle de bunun alanın her geçen gün genişleyeceğinin müjdesi olarak görüyorum” dedi.
İLK TALEBEMİZ BALABAN KARDEŞLER
Kırkpınar’ın da yapıldığı yerin Edirne olmasının Balkan sevdasının bir işareti olduğunu kaydeden TÜ Rektörü Prof. Tabakoğlu “Akıncıların torunları olarak geleneklerimizi yaşatmaya, yeni nesilimize öğretmeye sevdalıyız ve Trakya Üniversitesi olarak Kırkpınar’ın başkenti Edirne’nin üniversitesi olarak ne yapabilir diye düşündük. Bir Kırkpınar araştırmaları merkezi kuruldu, bununla ilgili pek çok faliyet yapıldı. Sonra dedik ki güreşçilerimiz yetişiyorlar, bunlar lisans mezunu ve yüksek lisans talep ediyorlar. Acaba üniversitemiz olarak bir katkımız olur mu dedik. Biz 2017 yılında Trakya Üniversitesi olarak Kırkpınar güreşlerinde baş, baş altı ve diğer derecelerde dereceye giren güreşçilerimize üniversitemiz bünyesinde lisans ve yüksek lisans hakkı tanıdık. İlk talebelerimiz Balaban kardeşler oldu. Yüksek lisansa girdiler, mezun oldular. Şimdi de şu anda 26 tane baş pehlivanlarmız dahil yağlı güreş yapan pehlivanlarımız Trakya Üniversitesi öğrencisi oldular” diye konuştu.
ULUSLARARASI BOYUTA TAŞIYACAĞIZ
Üniversitelerin gençleri mesleğe hazırlayan bir yer olduğundan bahseden TUSF Başkanı Günay şöyle konuştu: “Üniversitelerimiz gençlerimizi mesleğe hazırlayan, ülkenin geleceğini, yötecilerini, idarecilerini, türk milletine hizmet edecek personelini yetiştiren yegane eğitim kurumlarıdır. Ama bizi biz yapan çin seddine kadar götürdüğümüz geleneksel sporlarımızı ve özellikle de yağlı güreşimizi, üniversitelerde gerek akademik, gerekse sportif yarışma olarak yapmamamız bizim için çok büyük bir ayıptır, çok büyük bir eksikliktir. Çünkü bizi biz yapan Türk’ü Türk yapan Türk’ün gücünü 3 kıtaya adaletini gücünü yaymasını vesile olan Türk’ün güreşidir.
Geleneksel sporlarıdır, atlı spordur okçuluğudur. Ama malesef üniversitelerimizde sadece Trakya Üniversitesi’nde güreşle ilgili bir araştırma merkezimiz var 10 yıldır devam ediyor. Merkezin çalışmaları sempozyumlar yapıyorlar ama dün güzel bir çalıştay yaptık, hocamızın önderliğinde inşallah söz veriyoruz biz buraya balkanlardan da çocuklarımızı getireceğiz ve bu şampiyona uluslararası boyuta taşıyacağız.”
MERT ERİŞKİN