Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üniversiteliler Mehmet Akif Ersoy’u andı

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2024 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2024 17:26
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Üniversiteliler Mehmet Akif Ersoy’u andı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından TÜ Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu'nda İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı gerçekleştirildi. Programa TÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, TÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen, TÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Öbek, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı. Program ilk olarak İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Ardından konuşmalar ile devam etti.

“ADI SELAMLANAN İKİNCİ BİR TÜRK ŞAİRİ YOK”

İstiklal Marşı denildiğinde Mehmet Akif Ersoy’un akla geldiğini belirten TÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen, “Programa başlamadan önce saygı duruşu ile birlikte şehirlerimiz ve gazilerimiz için saygı duruşundan sonra hep birlikte göğsümüzü gere gere gururla okuduğumuz marşın bugün kabul edilişinin 103’üncü yılını kutluyoruz. İstiklal Marşı denildiğinde Mehmet Akif Ersoy, Mehmet Akif Ersoy denildiğinde ise İstiklal Marşı geliyor. Bugün her doğan güneşle birlikte vatan ufuklarında şanlı al bayrağımızla birlikte adı selamlanan ikinci bir Türk şairi yok” dedi.

“AKİF’İ DUYAN ŞİİRİNİ GERİ ÇEKİYOR”

Mehmet Akif Ersoy’u duyan şairlerin yarışmadan çekildiğini söyleyen TÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Öbek, “Şiir, eski kültürümüzün tam ortasındadır. Özü, düşüncesi, duygusu ve ifade edecek sözü olan şiirle söyler. Şiir, şu an bizim kaybettiğimiz fakat mevcut şairlerimize saygıda kusur etmiyorum. Ama kültür olarak kaybettiğimiz bir şeydir. Mehmet Akif Ersoy en büyük şairlerimizden bir tanesidir. İstiklal Marşı’nı yazmak için 724 şair katıldı ve Mehmet Akif’in ismini duyan herkes şiirini geri çekiyor” ifadelerine yer verdi.

“TÜRK İSTİKLAL MARŞI ŞAİRİNİ BEKLEMİŞTİR”

İstiklal Marşı’nın şairini beklediğini belirten TÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, “İstiklal Marşı söz konusu olduğunda dikkate alınması gereken nokta marşımızın zafer söz konusu değilken, savaş sürecinde yazılmış olmasıdır. Bu son derece önemlidir. Özellikle genç arkadaşlarımızın bu marşın hangi süreçte, hangi zorlu süreçte yazıldığını zihinlerinde tutmalılar. Marşın bu zorlu süreçte yazıldığını kavramalı ve anlamalılar. İstiklal Marşı yazılırken yarışma düzenleniyor ve 724 şair katılıyor. Ve 724 şiirden 1 tanesi milli marş olarak kabul ediliyor. Ben bunu tesadüf olarak değerlendirmiyorum. Bunu aslında Türk İstiklal Marşı’nın şairini beklediğine yoruyorum. Türk İstiklal Marşı şairini beklemiştir. Yoksa 724 şiir kabul görmüyor. Ben bu kabul görmeyişi milletin marşının ancak Akif gibi kudretli bir sanatkâr tarafından kaleme alınabileceğine yoruyorum” şeklinde konuştu.

Program TÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu’nun TÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen ve TÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Öbek’e katılım belgelerini teslim etmesiyle sona erdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.