Edirne Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Sıfır Atık Market'in ikinci şubesi Şükrüpaşa Mahallesi Efkan Yıldırım Caddesi'nde düzenlenen törenle açıldı. Açılışta konuşan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan, projenin çevre bilincini artırırken vatandaşlara da doğrudan katkı sağlayan örnek bir uygulama olduğunu vurguladı.
Sıfır Atık Market'in, belediyenin çevre ve sosyal belediyecilik anlayışının somut bir yansıması olduğunu belirten Gencan, “Bu yola çıkarken yalnızca geri dönüşümü teşvik etmeyi hedeflemedik. İnsanların günlük hayatına karşılık bulan bir model kurmak istedik. Atığı değere dönüştüren, çevre duyarlılığını dayanışmayla buluşturan ve Edirne’ye yakışan yeni bir sistem oluşturmayı amaçladık” dedi.

Vatandaşların markete getirdikleri atıklar karşılığında puan kazandığını ve bu puanlarla çeşitli ürünlere ulaşabildiğini ifade eden Gencan, “Temizlik ürünlerinden ayçiçeği yağına, oyuncaktan kitaba kadar birçok ürün bu sistemin parçası oluyor. Burada yalnızca atıklar toplanmıyor; burada bilinç büyüyor, emek karşılık buluyor ve çevreyle sosyal dayanışma aynı çatı altında buluşuyor” diye konuştu.

Bir yıl içerisinde elde edilen sonuçların projeye duyulan ilgiyi ortaya koyduğunu belirten Gencan, “Bir yıl içinde toplam 104 ton atığı geri dönüşüme kazandırdık. Bu rakamın içerisinde çevresine sahip çıkan binlerce Edirnelinin emeği, duyarlılığı ve sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.

Sıfır Atık Market projesinin ulusal ölçekte de takdir gördüğünü kaydeden Gencan, “Projemiz Boğaziçi Çevre Ödülleri’nde Yılın Geri Dönüşüm Projesi Ödülü’ne layık görüldü. Ancak bizim için en büyük başarı, bu projenin Edirneliler tarafından sahiplenilmiş olmasıdır. Çünkü çevre bilinci ancak hayatın içine girdiğinde kalıcı olur” dedi.

Konuşmasının sonunda Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş uygarlık hedefinin yalnızca kalkınmayı değil, çevreye sahip çıkan bir toplum olmayı da gerektirdiğini vurgulayan Gencan, “Biz de Edirne Belediyesi olarak bu anlayışla çalışmaya, üretmeye ve çoğaltmaya devam edeceğiz. İkinci Sıfır Atık Marketimizin kentimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
MEHMET EFECAN HIDIROĞLU
Kaynak: MEHMET EFECAN HIDIROĞLU