Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ADD ve ÇYDD, 23 Nisan’ı anıtta kutladı

Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 23 Nisan kutlamaları kapsamında Edirne’de Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2024 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2024 13:13
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
ADD ve ÇYDD, 23 Nisan’ı anıtta kutladı

Ulusal Egemenliğin simgesi Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 104’üncü kuruluş yılı ve buna bağlı olarak yeryüzünde çocuklara armağan edilmiş tek bayram olan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Edirne’de, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Çağdaş Yaşanı Destekleme Derneği (ÇYDD) Atatürk Anıtı’nda tören düzenledi.

Anıta çelenkleri sunma ile başlayan tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla devam etti. Törende konuşan ADD Edirne Şube Saymanı Gökay Bilgin; “23 Nisan Çocuk Bayramının önüne Ulusal Egemenlik kavramının eklenmiş olması son derece anlamlıdır. Türk ulusu 104 yıl önce ilk kez bir padişahın egemenliği yerine ‘Ulusun Egemenliği’ kavramını getirmiştir. Büyük bir askeri deha olan Mustafa Kemal Paşa, Birinci Paylaşım Savaşı sonucunda işgale uğrayan yurdumuzu kurtarmanın yolunun bir ordu kurmaktan daha önce, Ulus Egemenliğinin simgesi meclis olduğunu kabul ettirerek Anadolu'da kongreler düzenledikten sonra Ankara'ya gelerek Büyük Millet Meclisini kurmuştur. Her yıl 23 Nisan günü, 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanan TBMM'nin kuruluşunun yıldönümü olarak kutlanmaktadır. Atatürkçülük, Türk milletinin tam bağımsızlığa, huzur ve refaha sahip olması, devletin millet egemenliği esasına dayandırılması, aklın ve bilimin rehberliğinde çağdaş uygarlık düzeyine çıkarılması, amacı ile esasları Atatürk tarafından belirtilen fikir ve ilkelerin bütünüdür. Güçlü bir devleti öngören Atatürk'e göre, Türk Devleti'nin dayandığı esaslar, tam bağımsızlık ve kayıtsız şartsız milli egemenliktir. Atatürk, tam bağımsızlığı siyasi, mali, ekonomik, adli, askeri, kültürel, kısaca her hususta bağımsızlık ve serbestlik olarak tanımlamaktadır. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, savaşın ateşine, İstanbul'daki Padişahın ihanetine, Meclisteki sert muhalefete rağmen Meclisi çalıştırmaktan asla vazgeçmemiştir. Ulus iradesi hep egemen kılınmıştır. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun” dedi.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.