Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EDİRNE’NİN AKCİĞERLERİNE KALKER OCAĞI!

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde planlanan kalker ocağı projesine dava açan Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin başkanı İbrahim Karapınar, bölgede Edirne’nin en güzel ormanlarının bulunduğunu söyleyerek; “Orası Edirne’nin akciğerleridir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2023 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2023 15:43
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
EDİRNE’NİN AKCİĞERLERİNE KALKER OCAĞI!

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde Cantaş İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan kalker ocağı projesine Valilik tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verildi. Kararın açıklanmasının ardından Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Edirne İdare Mahkemesi’nde “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının iptali için Valiliğe dava açtı.

Cantaş İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi’nin de müdahil olarak katıldığı davanın duruşması bugün görüldü. Kooperatif, Valilik ve şirket avukatlarının yanı sıra Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapınar, Vaysal köylüleri ve vatandaşların katıldığı duruşmada, mahkeme heyeti avukatları, kooperatif yönetimini ve valilik çevre mühendisini dinledi. İfadelerin ardından mahkeme heyeti, kararın 15 gün içinde açıklanacağını belirterek, duruşmaya son verdi.

Duruşmanın ardından Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi avukatı Bülent Kaçar, Kooperatif Başkanı İbrahim Karapınar ve Vaysal köylüsü İlkgül Kutlu, Edirne Adalet Sarayı girişinde kalker ocağı projesi ile ilgili açıklama yaptılar.

“BİLİRKİŞİ HEYETİ PROJENİN BİLİME VE HUKUKA AYKIRILIĞINI TESPİT ETTİ”

Avukat Bülent Kaçar, açıklamada, Edirne İdare Mahkemesi’nde Vaysal köyüne planlanan 2’nci kalker ocağı projesinin duruşmasının yapıldığını belirterek; “Cantaş firmasının faaliyetteki ilk ocağının kapasite artışını, Edirne İdare Mahkemesi 2022 yılında verdiği karar ile iptal etmişti. Bu sefer tamamı ormanlık alanda olan, su kaynaklarımıza 400 metredeki alanda açılacak yeni bir kalker ocağına, Edirne Valiliği ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermişti. Bu davada da davamızın haklılığını ortaya koyan bilirkişi heyetinin raporuyla bilime ve hukuka aykırılık kesin olarak tespit edilmiştir ve duruşmadan sonra 15 gün içinde Edirne İdare Mahkemesi’nin de hukuksuz projeye, Edirne Valiliği’nin usule ve yasaya, ÇED yönetmeliğine aykırı verdiği kararının iptaline karar vereceğine inanıyoruz. Vaysal köylüleri, Vaysal Kooperatifi ve bölgedeki yaşam savunucuları olarak bugüne kadar bilime ve hukuka inandık. Kendi öz gücümüze inandık. Haklıyız; bilimsel olarak kazandığımız gibi hukuken de bu davayı kazanacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMALARIN BAŞLAMASI BİLİME SAYGISIZLIK”

Bölgede planlanan 2’nci ocak projesi ile ilgili henüz faaliyetin başlamadığını söyleyen Kaçar; “Ancak 2’nci ocakla ilgili birtakım ölçüm çalışmalarının, yol çalışmalarına dair hazırlıkların yapıldığı bilgisine ulaştık. Eğer bu projenin çalışmasına başlanırsa bilime saygısızlık, idare ve şirket tarafından ortaya konmuş olacaktır. Çünkü resmi bir rapor olan bilirkişi raporuyla bu projenin ve bu kararın bilime ve hukuka aykırılığı ortaya çıkmıştır. Eğer 15 gün içerisinde karar açıklanana kadar bir müdahale olursa, gerek Vaysal köylüleri, gerekse biz bu konuda en etkin çabaları gösterip durdurmak için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

“VAYSAL KÖYÜ İÇİN 2’NCİ SAATLİ BOMBA”

Kaçar, projede ‘ÇED gerekli değildir’ kararının kabul edilmesi halinde yapılacaklara dikkat çekerek; “2’nci projenin kabul edilmesi halinde günde 3 bin ton taş taşınacak. Gerek bu taşların çıkarılışı sırasındaki tahribat, oluşan tozuşma ve bu 3 bin ton taşın her gün 85 kamyonla taşınıyor olmasıyla oluşacak tozuşma ve tahribatla oradaki doğal yaşamın devamı söz konusu olamaz. Bu durum, Vaysal köyü açısından ikinci bir saatli bomba demektir. Yeni başvurular da var. Şu anda ÇED süreci devam eden üçüncü bir proje daha var. Başka bir şirketin daha o bölgede taş ocağı açmak için müraacatı var. O projeyi de Vaysal Kooperatifi takip ediyor. Bu bölgeye sahip çıkmak zorundayız. Çünkü hem yer altı su kaynakları, hem de ormanlar Edirne’nin iklimi ve Trakya açısından çok önemlidir. Biz bu bilinç ve kararlılıkla yaşamı savunmaya, Vaysal’ı, Trakya’yı savunmaya devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.

“EDİRNE’NİN EN GÜZEL ORMANLARI ORADA”

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapınar ise Edirne İdare Mahkemesi’nde açtıkları davanın kendileri için olumlu sonuçlanacağına inandığını belirterek; “Biz, açtığımız davanın lehimize sonuçlanacağından eminiz. Köy halkı olarak yaşam alanımıza dokunulmamasını, oradaki canlılara, doğaya müdahale edilmemesini istiyoruz. Vaysal’ın, Edirne’nin en güzel ormanları o bölgededir. Orası Edirne’nin akciğerleridir. Oradan çıkan su kaynakları, Ergene havzasını besliyor. Mevcut ocaktan dolayı zaten ağaçlarda kuruma başladı. Bir de bu açılırsa kapasite artışı olacak ve doğaya daha çok zarar verecek” dedi.

“PATLAMADA ZELZELE OLMUŞ GİBİ SALLANIYORUZ”

Vaysal köylüsü İlkgül Kutlu da bölgede faaliyet gösteren maden ocağı nedeniyle yaşadıkları sorunları açıklarken; “Evlerimizin duvarları çatlıyor. Bir patlamada zelzele olmuş gibi sallanıyoruz. Bu durumdan rahatsızız. İnsanlarımız, hayvanlarımız için bu ocağın açılmamasını istiyoruz” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.