Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnşaat Mühendisi Emre Akan’dan 6 Şubat depremi değerlendirmesi

Edirne’de inşaat mühendisliği yapan Emre Akan, 6 Şubat depreminin yıldönümünde inşaat sektörüne dair açıklamalarda bulunarak “Bir inşaatın şefi inşaat mühendisidir. Bütün sorumluluk ondadır ama maalesef ki bir zümreyi, bir grubu veya bir kişiyi suçlu bulmak her zaman yanlıştır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 15:08
Kaynak: HİLAL PEKER
İnşaat Mühendisi Emre Akan’dan 6 Şubat depremi değerlendirmesi

Edirne'de inşaat mühendisliği yapan Emre Akan, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin yıl dönümünde yaşanan acı olaylar için taziye dileklerini ileterek, inşaat sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Akan, depremin yıkıcı etkilerinin ardında sadece doğal bir felaketin değil, aynı zamanda ciddi ihmallerin olduğunu vurguladı. Depremin hemen ardından Trakya Bölgesi'nde görev yapan 18 inşaat mühendisiyle birlikte Kahramanmaraş'ta hasar tespit çalışmalarına katılan Akan, bina zemininin ve yapının ömrünün büyük etkenler arasında olduğunu belirtti.

Akan, önemli bir noktaya değinerek, inşaat şefinin aslında inşaat mühendisleri olduğunu ve dolayısıyla bu kişilerin büyük bir sorumluluk taşıdığını ifade etti. Ancak, tek bir kişiyi veya bir grubu suçlamanın doğru olmadığını vurguladı. İnşaat projelerinde birçok farklı paydaşın bulunduğunu ve her birinin kendi alanında sorumlulukları olduğunu belirten Akan, bu tür trajik olaylarda suçlamanın tek bir noktaya odaklanmaması gerektiğini savundu.

“İNŞAAT ÇOK KOMPLİKE BİR YAPI VE BİR SÜRÜ ETKENİ VAR”

İnşaatın çok ayaklı bir olay olduğunu belirten Akan; “Bugün Kahramanmaraş merkezli asrın felaketi olarak nitelendirdiğimiz 6 Şubat depreminin yıldönümü. Bütün Türkiye’nin başı sağ olsun. Biz Edirne’de ki inşaat mühendisleri olarak depremin yaşanmasının ikinci gününde depremin merkezi Kahramanmaraş’a intikal ettik. Tekirdağ ve Kırklareli’nden arkadaşlar da vardı, 18 kişiydik. Hasar tespit çalışmaları için gittik. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile koordineli olarak hasar tespit çalışmalarına katıldık. Orda da tecrübe ettik ki deprem değil gerçekten ihmal öldürüyor. Bu çok ayaklı bir olay. İnşaat dediğimiz olayın belki 50’den fazla kalemi var. Malzemeleri ve çeşitleri ile saydığınızda bu iş kalemleri çok artıyor. İnşaat çok komplike bir yapı ve bir sürü etkeni var. Deprem değil ihmal öldürüyor dediğimiz zamanda aslında o sözün açıklaması şöyle; bir sürü parametre var. Bir inşaatın şefi inşaat mühendisidir. Bütün sorumluluk ondadır ama maalesef ki bir zümreyi, bir grubu veya bir kişiyi suçlu bulmak her zaman yanlıştır. Bir yerde bir problem varsa bu problem herkesindir” dedi.

“CAN KAYIPLARINDAN HERKES SORUMLU”

Akan, denetimlerin arttırılması ve caydırıcı yaptırımların yapılması gerektiğine değinerek; “Tek başına müteahhittin veya mühendisin suçu değil. Mühendis projeyi çizer, yerinde uygular. Mühendis projeyi uygulatırken de bir sürü etken var. Tek başına bir kişinin yapabileceği hatalarla böyle can kayıplarına neden olması mümkün değil. Bugün depremin aldığı canlarda herkesin suçu var. Binaların yerleri, zemini çok önemli. Tek başına bir mühendis grubunu suçlayamazsınız, bir müteahhit grubunu suçlayamazsınız. Bir sürü sebebi var. Orada yer bilimcilerinin önemi, mühendisin önemi ve ustaların, demircilerin, kalıpçıların hepsinin önemi var. Hepsinin taşın altına elini koyup vicdanen sorgulamaları gerekiyor. Mühendis orada inşaatı projeyi uygulatır ama ustasından santraline kadar, beton kalitesine kadar bir sürü etken var. Bunların denetimi yapılıyor ama caydırıcı yaptırımların olması lazım” dedi.

“DÖNÜŞÜMLERE İZİN VERİLMESİ LAZIM”

Edirne’de sayısız eski binanın bulunduğuna dikkat çeken Akan; “Edirne’de 40-50 yıllık binalar var. Vatandaşında taşın altına elini koyup artık bu dönüşümlere müsaade etmesi lazım. Bu işten herkes sorumlu. Vatandaşın sağduyu ile yaklaşıp, bu işe kolaylık tanıması lazım .50 yıllık bir bina artık miadını doldurmuş binalar bunlar yani. Bugün 1. Murat Mahallesi’nde, Binevler tarafında sayısız eski binalarımız var. Dönüşüme kolaylık sağlanması lazım” ifadelerini kullandı.

“MESLEK ODALARININ AKTİF HALE GELMESİ LAZIM”

Edirne’de inşaat mühendisleri olarak kente faydalı projeler için çalıştıklarını belirten Akan; “Niyetimiz Edirne’ye iyi projeler kazandırmak. Edirne’deki mühendisler olarak toplandığımız zamanda Edirne’ye daha sağlıklı neler yapabiliriz, kente faydalı olabilecek şeyler konuşuyoruz. Bunlar için de meslek odalarının biraz aktif hale gelmesi lazım. Umarım bir daha böyle felaketler yaşamayız. Çok can kaybı yaşandı. Bunun gibi olayların bir daha yaşanmaması için depremlerin sonucunda böyle can kayıplarının olmaması için bütün bir millet olarak birbirimize yardımcı olmamızı gerekiyor” diye konuştu.

HİLAL PEKER

Kaynak: HİLAL PEKER

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.