Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KOMŞUDA ORTALIK KARIŞTI! RUSYA’DA DARBE GİRİŞİMİ

Sputnik'de yer alan habere göre, Rusya'da gerginlik yaşanıyor. Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçladı ve karşılık vermekle tehdit etti. Bu olayın ardından Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlı isyan" suçlamasıyla bir ceza davası açtı. Prigojin, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Wagner kamplarına saldırı düzenlediğini iddia etti.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2023 01:01
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2023 01:38
Kaynak: Haber MERKEZİ
https://batiekspres.com/
KOMŞUDA ORTALIK KARIŞTI! RUSYA’DA DARBE GİRİŞİMİ

Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığının Wagner'i kandırarak ortadan kaldırmak istediğini ileri sürdü ve "Rusya Savunma Bakanlığına taviz vermeye, silahlarımızı teslim etmeye ve ileride ülkemizin nasıl korunacağına dair bir çözüm bulmaya hazırdık." dedi.

Prigojin, iddialarına devam ederek, "Bugün kamplarımıza füzelerle saldırı düzenlediler. Birçok askerimiz hayatını kaybetti." şeklinde konuştu. Wagner'in buna karşılık vereceğini vurgulayan Prigojin, "Wagner Konseyi karar aldı. Ülkemizin askeri yönetimi tarafından yapılan kötülüğe son verilmesi gerekiyor. Bugün adamlarımızı öldüren ve on binlerce Rus askerinin ölümüne neden olanlar cezalandırılacak. Herkesi bu duruma karşı çıkmamaya çağırıyorum. Karşımıza çıkanı tehdit olarak kabul edeceğiz ve derhal etkisiz hale getireceğiz. Bizi durdurmaya çalışmayın. Görevimizi tamamladıktan sonra tekrar cepheye döneceğiz ve ülkemizi korumaya devam edeceğiz. Askerlerimizi öldürenleri ortadan kaldıracağız ve adaleti sağlayacağız. 25 bin kişilik taktik ve stratejik gücümüz hazır bekliyor. Herkesi aramıza katılmaya davet ediyorum. Bu bir askeri darbe değil, adalet harekatıdır. Eylemlerimiz orduyu hedef almamaktadır. Birçok Rus askeri bizi desteklemektedir. Bize destek mesajları göndermektedir." şeklinde konuştu.

Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Wagner'i yok etmek amacıyla Rostov bölgesine operasyon düzenlediğini ve bu amaçla topçu birlikleri ve hava kuvvetlerini kullandığını iddia etti. Ayrıca bölgede savaşta hayatını kaybeden 2 binden fazla Rus askerinin cesetlerinin bulunduğunu ve kayıpların gizlendiğini öne sürdü.

FSB ARAYA GİRDİ

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, Yevgeniy Prigojin'in açıklamalarının doğru olmadığını belirterek, "FSB, silahlı isyan çağrısına karşı ceza davası açtı. Gayrimeşru eylemlere derhal son verilmesini talep ediyoruz." şeklinde bir açıklama yaptı.

UKRAYNA SESSİZLİĞİNİ BOZDU

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'daki darbe iddialarına ilişkin resmi sosyal medya hesabından "İzliyoruz" şeklinde bir paylaşım yaptı.

VLADİMİR ALEKSEYEV 'DEN AÇIKLAMA

Rusya Genelkurmay Başkanlığı’nın Askeri İstihbarat Direktör Birinci Başkan Yardımcısı Korgeneral Vladimir Alekseyev de Wagner savaşçılarına şu çağrıyı yaptı: “Niyetiniz her ne olursa olsun yaptığınız şey ülkenizi ve Devlet Başkanı’nızı sırtından bıçaklamaktır. Böyle bir provokasyonu ancak düşmanlar gerçekleştirebilir. Sizlere kendinize gelmeniz için çağrı yapıyorum ve emirlerin sadece Başkomutan (Devlet Başkanı Vladimir Putin) tarafından verilebileceğini hatırlatmak istiyorum.”

Haber MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.