Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Solakdere Göleti’ne kil ocağı projesi

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nün Solakdere Göleti ve Sulama Projesi için kil ihtiyacını karşılayacak Solakdere 1-B Kil Ocağı Projesi için ÇED süreci başlatıldı. 2 yılda bitirilmesi öngörülen proje için 7,10 hektardan oluşan alanda kil ocağı açılması planlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2024 18:14
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2024 18:19
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Solakdere Göleti’ne kil ocağı projesi

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Yenimuhacir beldesinin Cumhuriyet Mahallesi mevkiinde Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Solakdere 1-B Kil Ocağı Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, projenin Edirne Valiliği’ne sunulan tanıtım dosyasının incelendiği ve ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı. Duyuruda ayrıca projenin tanıtım dosyasına da yer verildi.

SOLAKDERE GÖLETİ VE SULAMA PROJESİ İÇİN PLANLANIYOR

Projenin tanıtım dosyasına göre; DSİ 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Yenimuhacir beldesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nin 1 kilometre batısında bulunan Solakdere üzerinde Solakdere Göleti ve Sulama Projesi’nin planlandığına dikkat çekildi. Dosyada, gölet inşaatı sırasında gerekli malzeme ihtiyacının karşılanması amacı ile kum-kaya ve kil ocaklarına ihtiyaç duyulduğu, kum ve kaya malzemenin DSİ’nin ruhsatlı sahalarından sağlanacağı belirtildi. Planlanan ocağın, Hammadde Üretim İzin Belge No’lu 1- B Grubu kil ocağı olduğuna dikkat çekilen dosyada, kil ocağı ile göletin arasında 3, 95 kilometre mesafede bulunduğu açıklandı.

OCAK ALANI 7,10 HEKTARDAN OLUŞUYOR

İşletilmesi planlanan Hammadde Üretim İzin Belgeli Kil Ruhsat alanının 7,10 hektardan oluştuğu belirtilen dosyada ruhsat alanının tamamının ÇED alanı olarak belirlendiği ve ÇED alanının 0,74 hektarlık kısmının Bitkisel Toprak Depolama Alanı olarak kullanılacağı açıklandı. İşletilmesi planlanan kil ocağında bitkisel toprak sıyrılarak alındıktan sonra açık ocak işletme metodu ile yerinden sökülecek malzemeler, iş makineleri vasıtasıyla kademeli bir şekilde çıkarılacak ve yükleyici vasıtasıyla kamyonlara yüklenerek Solakdere Göleti ve Sulaması Projesi inşaat alanına sevk edilecek. Ocaktan çıkarılacak malzeme başka bir yerde kullanılmayacak.

SOLAKDERE GÖLETİ’NİN 2 YILDA BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR

Solakdere Göleti’nde ihtiyaç duyulacak kil miktarının 42 bin 470,4 m3 olacağı belirtilen dosyada, gölet inşaatının 2 yılda bitirilmesinin planlandığı, ödenek durumuna göre bu sürenin 4 yıla çıkabileceği öngörüldü. Faaliyet alanının, Edirne iline ait onaylı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda tarım arazisi niteliğinde olduğuna dikkat çekilen dosyada, kil ocağına en yakın yerleşim yerinin, alanın yaklaşık 462 metre güneyinde yer alan bahçe içi ev olduğu belirtildi. Dosyada ayrıca, Solakdere Göleti’nden cazibeli koşullarda brüt 82 ha, net 73,80 ha sahanın sulanabileceğine dikkat çekildi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.