Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tahan faiz kararını değerlendirdi

Edirne'de kuyumcu Murat Tahan, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50 sabitte tutmasının altın fiyatlarını kısa süre geriletse de Mayıs ayı sonuna doğru altın fiyatlarının artacağını söyledi. Tahan, Merkez Bankası kararını ise yanlış bulduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 17:55
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 17:59
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Tahan faiz kararını değerlendirdi

Edirne'de kuyumcu Murat Tahan, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50 sabitte tutmasını değerlendirdi.

Merkez Bankası kararının piyasaya etkisi ile ilgili Batı Ekspres’e konuşan Tahan, kararla birlikte kısa vadede altın fiyatının gerilemeye devam edebileceğini söyledi. Tahan, uzun vadede ise altın fiyatının artmaya devam etmesini beklediğini belirtirken; vatandaşın yaşadığı dar boğaz nedeniyle altın satın alması gereken dönemde altın bozdurduğunu açıkladı.

“KISA SÜRE ALTIN GERİLER AMA TEKRAR ARTIŞA GEÇER”

Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı politika faizi kararının tahmin ettiğini söyleyen Tahan; “Bu kararla birlikte altın 2 bin 450 TL bazına kadar biraz daha gerilemeye devam eder. Mayıs sonuna doğru ise tekrar artışa geçeceğini düşünüyorum. Yıl sonunda ise 4 bin TL’ye kadar yükselebileceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“KARARI YANLIŞ BULUYORUM”

Tahan, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50 sabitte tutma kararını yanlış bulduğunu belirtirken; “Faizlerin bir an önce düşürülerek emtia fiyatlarının bir an önce yükselmesi lazım. Dolar’ın 40-45 TL bandına gelmesi lazım ki piyasanın rahatlaması lazım. Piyasa böyle rahatlamaz. Şu anda aynı bantta tuttukları için herkes zarar ediyor. Faizi indirmeleri gerekiyor. Çünkü ev fiyatları yüzde 1500 artarken, altın fiyatı sadece yüzde 150 arttı. Bu nedenle altının da, bütün emtiaların da piyasadan alacağı var. Örneğin; altının gramının şu anda 5 bin TL olması lazım. Dolar’ın 45 TL olması gerekiyor. Bunlar olursa 3 yıl içerisinde toparlanırız ama bu kararlarla 7 sene içerisinde toparlanabileceğiz. Bu süreci kararlarla öteliyorlar. Emtianın artması vatandaşı olumsuz etkiler ama olmak zorunda. Bir yerde satın aldığın ev yüzde 1500 artarken, bunlar yüzde 150 artamaz. Hepsinde artışın denk gitmesi gerekir” dedi.

“ALTIN ALINACAK ZAMANDA BOZDURUYORLAR”

Vatandaşın dar boğazda olduğunu söyleyen Tahan; “Altın 2 bin 600 TL’lerden 2 bin 490 TL’lere kadar geriledi. Vatandaş, kredi kartlarından nakit çekemediği ve para ihtiyacı olduğu için altın bozdurmaya başladı. Aslında tam altın alınacak zamanda insanlar altın bozduruyorlar” sözlerine yer verdi.

“14 AYARDAN VAZGEÇMELERİNİ ÖNERİYORUZ”

Tahan, altın satın alacaklara ise önerilerde bulunurken; “Vatandaşın artık 14 ayar altından vazgeçmesini, 22 ve 24 ayar altın tercih etmesini öneriyoruz. 14 ayar altınların alım-satımında çok büyük zarara uğruyorlar. 22 ve 24 ayar satın alırlarsa ileride daha çok kar etme şansları olabilir.” diye konuştu. Ancak bunlar altın piyasası hakkında tahminler olup yatırım tavsiyesi değildir.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.