Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

UZMANINDAN BAYRAM TAVSİYELERİ

Trakya Üniversitesi Öğr. Gör Sedat Kocadoğan, Kurban bayramı öncesi et ve tatlı tüketimi hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2023 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2023 17:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
UZMANINDAN BAYRAM TAVSİYELERİ

Edirne’de Trakya Üniversitesi Öğr. Gör Sedat Kocadoğan Kurban Bayramı öncesi dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. “En çok yapılan hata kurban kesildiği gibi tüketmek” dedi.

“ETİ DİNLENDİRMEK GEREKLİ”

+4 derecede etin dinlenmesi gerektiğine değinen Kocadoğan “Kurban bayramı yaklaşıyor, kurbanlıklarımızın kesimleri başlayacak. Dolayısıyla et tüketimi bu zaman içerisinde bir miktar artacak. Ancak eti pişirirken bazı şeylere dikkat etmemiz gerekiyor. Normalde yapılan genel bir hata kurban kesildikten hemen sonra pişirilme işlemine geçilmesi. Bu aslında çok doğru bir şey değil. Kurban kesildikten sonra belirli bir süre dinlendirilmesi gerekiyor. Buzdolabında bir ya da iki gün + 4 derece de dinlendirildikten sonra pişirilme işlemine geçilmesi gerekiyor. Taze kurban eti sert olur. O yüzden kurbandan ürün yapmak isteyen tüketiciler varsa dinlendirmelerinde fayda var” diye konuştu.

“ÇOK FAZLA PİŞİRMEYİN”

Eti çok fazla pişirmenin kanser riskini arttıracağını belirten Kocadoğan “Etin pişirilmesi esnasında eğer ızgara yapılacaksa bunun çok fazla pişirilmemesi gerekli. Eti yakmamamız gerekiyor. Etin üzerindeki bu izler görüntü olarak çok güzel gözükse de biraz kansorejen etkisi var. O yüzden et sıcaklığı pişirme derecesi son derece önemli” ifadelerine yer verdi.

“DOĞRU ŞEKER KULLANILMALI”

Tatlı seçimi yaparken doğru şekerden yapılan tatlıların tercih edilmesi gerektiğine değinen Kocadoğan şöyle konuştu: “Şeker ve tatlı tüketimi konusunda söyleyecek olursam; yaz aylarındayız şekerli ürünlerden ziyade, şekeri az kullanmamızda fayda var. Bizim sağlığımız açısından oldukça önemli. Havalar sıcak, o yüzden ağır baklavalar ve şerbetli tatlıların tüketiminin azaltılması gerekli.

Pişirme esnasında şekerin kullanım oranı kadar kalitesi de önemli. Glikoz ve nişasta şurubu gibi ürünlerin veya bunlardan yapılan ürünleri tüketmememiz lazım. Ucuz ya da tezgah altı yapılan, içerisinde mısır şurubu ya da yoğun glikoz bulunan ürünler hem sağlığınıza zarar verir hem de lezzet açısından istediğimiz performansı vermez. Tatlıları seçerken de gerçek şeker kullanımı herhangi bir katkı maddesinin bulunmamasına özen göstermememiz gerekiyor.”

MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.