Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yazgan; “Doktora 140, dönere 200 lira”

KDK tavsiyelerine uymayan kurumların temsilcileri, TBMM Dilekçe ve İnsan Hakları İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun alt kurulunda dinlendi. Komisyonda şiddet gören bir sağlık işçisinin tayin talebinin reddedilmesi de görüşüldü. CHP’li A. Baran Yazgan, SGK Temsilcisine, bir dahiliye doktoruna ne kadar muayene ücreti ödendiğini sorup 140 lira olduğunu öğrendiğinde “Doktora 140 lira dönere 200 lira” cevabı toplantıya damga vurdu.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 12:08
Kaynak: Haber Merkezi
Yazgan; “Doktora 140, dönere 200 lira”

Eşinden şiddet gördüğü için kendisini güvende hissetmeyen ve sığınma evinde kalan sürekli işçi kadrosundaki B. K. adlı kadının başka ile tayin talebi, Sağlık Bakanlığı tarafından reddedildi.

B.K.’nin, sığınma evinde tayin beklediği belirtilirken, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, “Bundan çok rahatsızlık duyuyorum. Vatandaşın sorunu, hepimizin sorunudur” dedi. Yazgan, bir dahiliye doktoruna muayene karşılığında 140 lira ödendiğinin belirtilmesi üzerine “Bugün döner 200 lira” yanıtını verdi.

TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden kurulu karma alt komisyonu, 30 Nisan’da, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararlarına uymayan kurumların temsilcilerini dinlemek üzere toplandı.

Toplantıya, Sağlık Bakanlığı’nın uygulamadığı bir karar damga vurdu. Buna göre Samsun’da yaşayan, Sağlık Bakanlığı’nda sürekli işçi kadrosunda çalışan B. K. adlı kadın, eşinden şiddet gördüğü için sığınma evine sığınırken, Ekim 2023’te de eşinden ayrıldı. Eski eşinin ve ailesinin kendisini rahat bırakmayacağını düşünen ve kendisini güvende hissetmeyen B. K., Kahramanmaraş’a tayin istedi. Ancak Sağlık Bakanlığı, 2 yıllık görev süresi dolmadığı gerekçesiyle isteği reddetti. B. K.’nin başvurusu üzerine dosyayı inceleyen KDK, yaşam hakkının korunması vurgusuyla başvurunun yeniden incelenmesini istedi. Ancak bakanlık, tavsiye kararını uygulamadı. Komisyon toplantısında konuya ilişkin konuşan Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Adem Tuncer, kararın toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre verildiğini belirtirken, ‘Mahkeme kararı kendilerine iletilmediği için can güvenliğine ilişkin bir işlem yapılmadığını’ söyledi. Bakanlığın tutumuna tepki gösteren CHP’li Yazgan, “KDK’nin kararının hukuka uygun olduğunu, buna karşın bakanlığın bürokratik engellerle konuyu farklı noktalara taşıdığını” vurgulayarak, “Bundan çok rahatsızlık duyuyorum. Bu hanımefendi, önce bir başvuruda bulunuyor. Demek ki bu şekilde başarılı olamıyor. Bir çare arıyor, bir hedefi var; kaçacak, kurtaracak kendisini. Anasının, babasının yanına gidecek, güvende hissettiği yere gidecek. Burada biraz kendimizi sorumlu tutmamız lazım. Vatandaşın sorunu, hepimizin sorunudur” dedi. Yazgan, söz konusu tayine engel olan bürokratik işlemlerin bulunması halinde bunların da tespit edilmesi, uygulama hatası varsa düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. Konuşmaların ardından Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak, B. K.’nin halen sığınma evinde kaldığını ve Kahramanmaraş’a tayin beklediğini kaydetti.

‘DÖNER’ DİYALOĞU

Öte yandan komisyonda, dikkat çeken “döner” diyaloğu yaşandı. CHP’li Yazgan, sağlıkla ilgili konuların görüşülmesi sırasında toplantıda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) temsilcilerine, bir doktor muayenesi karşılığında ne kadar ödendiğini sordu. SGK Genel Müdürü Doç. Dr. Eren Usul ise “Maaş gruplarına göre değişiyor; 100 ile 220 lira arasında. Dahiliye 140 lira” dedi. CHP’li Yazgan ise “Bugün döner 200 lira. Dışarıda döner yerseniz 200 lira, köfte yerseniz 250 lira” yanıtını verdi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.