Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BALKANLI: “AYÇİÇEĞİ EN AZ 20 LİRA OLMALI”

CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı; Edirne Ticaret Borsası’nda basın açıklaması düzenledi. Balkanlı; Ayçiçeği taban fiyatının en az 20 lira olması gerektiğini, bu yılki verim düşüklüğüyle 25 lira olmasının da kurtarmayacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2023 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2023 14:32
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
BALKANLI: “AYÇİÇEĞİ EN AZ 20 LİRA OLMALI”

Edirne CHP Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, Edirne Ticaret Borsası’nda basın açıklaması yaptı. Bir grup partilinin de eşlik ettiği açıklamada, serbest piyasada ayçiçeği fiyatının iç açıcı olmadığını söyleyen Balkanlı; “Ciddi bir kuraklık yaşadığımız için verimler çok düşük. Taban fiyat yüzde 40 yağlı ayçiçeği için en az 20 TL olmalı ama yüksek yağ verimlerini bulmak hayal. Bu verimler ile fiyat en az 25 TL olsa yine de çiftçimizi kurtarmaz” dedi.

İktidarın bu yıla mahsus kuraklık ödemesi yapması gerektiğini belirten Balkanlı; “Üretene tekrar üretebilmesi için destek vermelidir. Trakya Birlik, halen hasadı devam eden ayçiçeği taban alım fiyatını açıklamadı. Geçen yılki gibi politika uygulanırsa korkarım biz yine başka ülkelerden ciddi ithalat yaparız, zaten dövizimiz yok. 3-4 milyar dövizi kendi çiftçimiz yerine Rus ve Ukrayna çiftçisine veririz” şeklinde konuştu.

Geçen yıl yaklaşık 2 milyon ton ayçiçeği üretimi ile rekor kırıldığını ancak bu yıl 1,5 milyon ton civarı beklenti olduğunu, bunun da geçen yılki fiyat politikasından ve sıfır gümrük vergisinden kaynaklandığını belirten Balkanlı; “Geçen yıl en büyük alıcı Trakya Birlik 12 lira fiyat açıkladı ama piyasa 10 liralara kadar geriledi. Nedeni sıfır gümrük vergisiyle yapılan ithalat. Bu ithalat 31 Mayıs 2023’e kadar devam etti. Ancak bu süre içerisinde büyük yağ firmaları depolarını ithal ürünle doldurdular. Yani kendi çiftçimizi desteklemeyerek, yine başka ülkelerin çiftçilerine kazandırdık. Bu yıl ekonomik politikalardan dolayı ekilişler az oldu. Bir de kuraklık var. Verim geçen yıla göre yarı yarıya düştü. Maliyet, bundan 3 ay önce yaklaşık 12-13 liraydı ama o zaman mazot 19 liraydı. Şimdi 40 lira oldu. Nerede duracağı da belli değil. Bu tarlaya biçerdöver girecek. Maliyetlerde her şey yüzde 200 arttı. Yüzde 40 yağlı ayçiçeğinin fiyatı en az 20 lira olması lazım. Ayrıca çiftçimize gelecek yıl üretim yapabilmesi için desteklemeler arttırılmalıdır. Aldığı mazot ve gübreden vergi almamalıdır. Bu desteklemeler çiftçimizi biraz kurtarır ve belki gelecek yıl üretim yapmaya zorlar. Ama daha düşük fiyatlar verilirse, geçen yılki gibi politika uygulanırsa korkarım biz yine başka ülkelerden ciddi ithalat yapmaya devam ederiz. Zaten Merkez Bankası’nın içi boşaltılmış, dövizimiz yok. Yine 3-4 milyar dövizi  Rus ve Ukrayna çiftçisine veririz. İktidara soruyorum, çiftçimizi desteklemeyerek ve ürün ithal ederek çiftçimize tarım yapmayın, satın topraklarınızı gidin mi demek istiyorsunuz? Trakya’da satılan bu toprakları kimler alıyor? Küresel bir oyunun içinde miyiz? Bu topraklarımıza çiftçilik yapmak için ayçiçeği ve buğdaydan sonra ithal ederek insan mı getireceksiniz? Suriyeliler, Afganlılar, sığınmacılar mı bu topraklara getirilecek? Onlar mı tarım yapacak? Çiftçimize köyünüzden göç edin gidin mi demek istiyorsunuz? Buradan tekrar iktidara sesleniyorum. Gelin burada yerinde, köyünde çiftçilerimizi dinleyin, yanlış politikadan dönün ve üretime dönük politika izleyin. Çiftçimize destek olun. Yoksa hepimizi kara günler bekliyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak halkımızın sesi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.