Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gezeravcı; “Uzayın ekosisteminde pay almamamız mümkün değil”

Trakya Üniversitesi’nde öğrencilerle buluşan ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı, dünyadaki kapital sahipleri ve bilim kaynaklarının Mars’a erişebilmeye odaklandığını söyleyerek; “Uzayın büyüyen ekosisteminden pay almamamız mümkün değil” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2024 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2024 18:04
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Gezeravcı; “Uzayın ekosisteminde pay almamamız mümkün değil”

Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesi kapsamında ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı, Trakya Üniversitesi’den düzenlenen söyleşide öğrencilerle buluştu.

Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen söyleşide Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevi ile ilgili bilgiler paylaştı.

“UZAY EKOSİSTEMİ BUGÜN YAKLAŞI 600 MİLYAR DOLAR”

Uzaya 13 adet deney götürdüklerini söyleyen Gezeravcı; “Bizim gibi bir seçim sürecinden geçerek belirlenmiş olan deneylerdi. Bunlar, insan sağlığı, mikrobiyoloji gibi alanlarda birçok deneyi kapsadı. Hiçbiri tesadüfen seçilmiş deneyler değil. Uzay ekosistemi bugün itibariyle yaklaşık 600 milyar dolar. 2030 yılı itibariyle 1,6 trilyon dolara erişmesi beklenen bir ekosistem. Dünyadaki kapital sahipleri ve bilime yön verebilecek büyük bilim kaynakları, insanoğlunun Mars’a erişebilmesine odaklanmış durumdalar ve bu alana ivme veriyorlar. Uzayın bu kadar büyüyen ekosisteminden pay almamamız mümkün değil. Bilim alanında dünya şartlarında, yer çekimi ortamında başarılamamış, herhangi bir sonuç alınamamış birçok çalışmayla ilgili yer çekimsiz ortamda ilginç bir şekilde ilerleme kaydedilebiliyor. Burada gerçekleştirilemeyen birçok işlem, yer çekimsiz ortamda sonuç almamıza imkan veriyor” ifadelerini kullandı.

“AY’A LOJİSTİK ÜSSÜ KURULMASI PLANLANIYOR”

Gezeravcı, Mars’a gidiş için Ay’a lojistik üssü kurulmasının planlandığını belirterek; “Mars’a gidişle ilgili operasyonun gerçekleştirilmesi esnasında Ay’a bir lojistik üssü kurulması planlanıyor. Nedeni, her seferinde atmosferi kat edecek şekilde dünyadan fırlatılan bir roketle bu mukavemete karşı koyup, bu kadar farklı faktörle mücadele ederek bu işin gerçekleştirilmesi mümkün görünmüyor. Ancak bunu tek seferde gerçekleştirebilecek, devasa bir roketle atmosferi kat edip uzaya, Ay’a bir tane lojistik üssü kurarak, bundan sonra Mars’a gidişleri Ay’dan yola çıkarak gerçekleştirmeyi planlıyorlar. Ay’da kurulacak lojistik üssü ve daha sonrasında Mars’ta kurulacak olan yaşam döngüsüne yönelik olarak bir yaşam destek ünitesi götürdük. Seçilen deneylerimizden bir tanesi de buydu. Yer çekimsiz ortamda da bu yaşam destek ünitesinin çalıştığını gördük” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.